Het hoeft geen nadere toelichting dat de veiligheid van onze deelnemers en vrijwilligers een item is met een hele hoge zo niet de hoogste prioriteit in de organisatie en de uitvoering van onze Oranje avond4daagse. Naast onze eigen prioriteiten zijn er nog de overheid en de wetgeving die vereisten stellen waaraan wij en onze vrijwilligers en ook deelnemers gehouden zijn.
Vanaf 2003 is het voor verkeersregelaars binnen de Avond4daagse verplicht de cursus tot verkeersregelaar te volgen. Sinds 2013 dient een officieel verkeersregelaarsexamen te worden gevolgd via de computer. Als u zich opgeeft als vrijwilliger krijgt u de benodigde informatie toegezonden, danwel telefonisch aangereikt.
De vrijwilligers van de Oranje Avond4daagse Nieuw – Vennep dragen een oranje veiligheidshesje danwel een wit t-shirt met de opdruk ‘VRIJWILLIGER’, en zorgen ervoor dat de wandelaars zonder problemen de vier avonden kunnen lopen. Het bestuur kunt u herkennen in de oranje polo’s/jacks met het logo achterop en de opdruk ‘ORGANISATIE’.
Alle vrijwilligers en bestuursleden die tijdens de Oranje Avond4daagse aanwezig zijn, doen dit volledig belangeloos. Mede dankzij hun inzet kunnen wij u de Oranje Avond4daagse bieden met alle extra’s zoals u van ons bent gewend.
Naast de zorg die er vanuit de organisatie van de Oranje Avond4daagse is om een route samen te stellen, die ook nog leuk is om te lopen, ontkomen we er niet aan dat we tijdens deze Oranje Avond4daagse rekening moeten houden met het verkeer. Hiertoe willen wij enkele tips geven die de veiligheid van u en de medeweggebruiker kunnen verhogen:
Zorg als groep/school voor voldoende begeleiding tijdens alle wandelavonden. Ook als u als individuele loper meeloopt, dient u zorg te dragen voor uw eigen veiligheid en die van eventuele kinderen die met u meelopen. U bent ten allen tijde, volgens wettelijke bepalingen, verantwoordelijke voor uw kinderen.
Loopt u op wegen waar u ook te maken heeft met autoverkeer niet te breed uit. Blijf vooral op uw weghelft, en waar bochten naar links zijn ga deze dan niet afsnijden. Blijf zoveel mogelijk op het voet- of fietspad.
Volg de aanwijzingen op van de Politie/Verkeersregelaars bij het oversteken van wegen/kruispunten. Deze mensen staan op deze punten voor de veiligheid van uw kinderen, u en ons.
Gooi geen troep, vuil en afval op de openbare wegen en fietspaden. Andere weggebruikers maken ook gebruik van deze wegen en paden. Neem uw afval mee, of gooi het in de daarvoor bestemde containers en afvalbakken, -zakken.
Wanneer er versnaperingen uitgedeeld worden, doe dit ergens waar voldoende ruimte is, niet op of nabij kruisingen of oversteekplaatsen en deel het uit aan de kant van de weg alwaar uw groep loopt.
Let tijdens deze rustpauze vooral op uw groep: kinderen zijn vooral dan speels en willen wel eens de weg “opvliegen”.
Kijk vooral goed uit als u na een pauze de wandeling weer wil herstarten, let op dat ook iedereen mee gaat, zodat we later niet een zoekactie op touw moeten zetten.
Laat de kleinsten voorop lopen; die bepalen dan het tempo en u voorkomt dat de groep versplintert en dat u het overzicht kwijt bent. Dit is voor de organisatie en politie makkelijker en voorkomt bij een oversteek onnodig oponthoud voor het andere verkeer.